Waarom stinkt mijn poep zo erg? 9 oorzaken van stinkende ontlasting (2024)

We kunnen er niet om heen: je ontlasting zal never nooit niet naar rozen ruiken. Maar toch, als je je afvraagt: waarom stinkt mijn poep zo erg? Dan is dat niet iets om zomaar links te laten liggen vanwege schaamte. Een bijzonder vieze geur kan een teken zijn dat er iets mis is met je gezondheid.

Belangrijk is om vooraf te vermelden dat stinkende poep niet noodzakelijkerwijs een reden tot paniek is. 'Voordat je naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp rent, check eerst je dieet, medicijnen en het risico op het krijgen van een ontlastingsinfectie of bloeding', zegt gastro-enteroloog Tamika Jaswani.

Maar eerst even een stap terug. Wat is poep eigenlijk? Dit is lichaamsafval dat door het maagdarmkanaal wordt gevoerd en bestaat uit water, dode micro-organismen, onverteerbaar voedsel en vetten, cholesterol en verschillende andere afvalstoffen. De natuurlijke geur van je kak komt meestal van het onverteerde voedsel vermengd met het gas geproduceerd door de bacteriën in je darm. Waterstofsulfide, methylsulfiden en benzopyrrool-vluchtige stoffen behoren tot de meest voorkomende gassen achter die geur. Een hoop moeilijke woorden, maar deze zorgen dus voor die stank in de badkamer.

Wat veroorzaakt stinkende poep?

Er zijn veel verschillende oorzaken van smelly poop. We zetten de meest gebruikelijke op een rij.

1. Je gebruikt antibiotica

Je darmen hebben een zogenaamde bacteriële flora, een verzameling micro-organismen die helpen bij het afbreken van je voedsel. Maar wanneer je antibiotica gebruikt, kan dit je bacteriële flora aanpassen en die verandering in bacteriën kan ook een verandering in geur veroorzaken.

2. Je hebt een infectie.

Een infectie kan ook rotzooien met de bacteriën in je darmen. 'Verschillende bacteriële, virale of parasitaire infecties kunnen het spijsverteringskanaal aantasten', zegt dr. Seyedehsan Navabi, assistent-professor klinische geneeskunde. Hoewel ze voornamelijk diarree veroorzaken, kunnen ze ook het gas in je poep veranderen en dus voor een hoop stank zorgen.

3. Je hebt een voedselintolerantie of -allergie

Als je een voedselintolerantie of -allergie hebt, kan je lichaam een bepaald ingrediënt niet goed verwerken. De winderigheid die je dan ervaart wordt deels veroorzaakt door bacteriën die zich in je dikke darm ophopen. De combinatie van het harde werken van je darmen en het onverteerde voedsel kan leiden tot een stinkende geur. Het kan er ook voor zorgen dat je maagkrampen en soms bloedingen krijgt.

4. Je hebt coeliakie

Het hebben van coeliakie betekent dat je lichaam een immuunreactie heeft op het eten van gluten. Dit is een eiwit dat voorkomt in tarwe, maar sommigen schade aanricht aan de darmwand. Dit uit zich in symptomen zoals diarree of obstipatie, een opgeblazen gevoel, gas, maagpijn en vettige, stinkende poep.

5. Je hebt een inflammatoire darmaandoening

Inflammatoire darmaandoening (IBD) is een overkoepelende term die wordt gebruikt om verschillende auto-immuunziekten te beschrijven, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ontsteking van de dikke darm met colitis ulcerosa kan bacteriën in de darmen veranderen en bloedingen veroorzaken. Beide kunnen leiden tot sterk ruikende number two. De ziekte van Crohn kan soortgelijke problemen veroorzaken. IBD als geheel kan verder nog extra ongemakkelijke symptomen veroorzaken, zoals diarree, maagpijn, misselijkheid en braken.

6. Je lichaam neemt je eten niet goed op

Er zijn veel dingen die ertoe kunnen leiden dat je lichaam voedingsstoffen niet goed opneemt (ook wel malabsorptie genoemd). Voorbeelden zijn een infectie, glutenallergie, darmontsteking en verschillende ziektebeelden. Elke keer dat er een chronische ontsteking in de darmen optreedt, kan dit de balans van de bacteriën veranderen. Het gevolg? Stinkende poep.

7. Je hebt Clostridioides difficile (C. diff)

Clostridioides difficile is een besmettelijke ontlastingsinfectie die leidt tot ontstekingen in de dikke darm. De meeste gevallen komen voort uit het nemen van antibiotica of komen niet lang nadat je klaar bent met het nemen van antibiotica. Het wordt verspreid door huid-op-huidcontact, dus het wassen van je handen nadat je de badkamer hebt gebruikt, is een essentieel onderdeel van het minimaliseren van het risico op verspreiding. Naast stinkende ontlasting zijn andere symptomen van C. diff waterige ontlasting, diarree, buikkrampen en abnormale hartslag.

8. Je hebt kanker

Niet gelijk schrikken. Dit is een hele zeldzame oorzaak, maar wel een belangrijke om te vermelden. Veranderingen in het microbioom van de dikke darm in aanwezigheid van darmkanker of vergevorderde poliepen kunnen de gassamenstelling in onze ontlasting veranderen. Het resultaat is een abnormale stank uit de toiletpot.

De beste tip die we kunnen geven is om je vanaf je 45e regelmatig te laten screenen. Zo kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat ze kanker worden.

9. Je hebt gastro-intestinale bloedingen

Als je kak zwart, plakkerig of teerachtig is, kan dit een indicatie zijn dat je bloedt in je maag-darmkanaal.

Let op: dit is niet hetzelfde als wat je zou kunnen zien als je spinazie eet of medicijnen gebruikt zoals bismut of oraal ijzer. 'Bloed uit je bovenste deel van het maagdarmkanaal vermengt zich met spijsverteringsenzymen in je maag en wordt veranderd door darmbacteriën, waardoor de geur ontstaat', zegt dr. Jaswani.

Wanneer moet je naar de dokter bij stinkende kak?

Elke keer dat de dingen daar beneden niet goed lijken te gaan en ze na een paar dagen niet verdwijnen maar juist erger lijken te worden, is het een goed idee om je arts te bellen. Liever te vroeg bellen dan te laat, zullen we maar zeggen.

Neem sowieso contact op met je huisarts als je naast stinkende poep ook last hebt van de volgende klachten:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Gewichtsverlies
  • Bloed in je ontlasting
  • Kanker of IBD in je familie
  • Koorts
  • Rillingen
  • Zwelling van de gewrichten
  • Zweren in je mond
  • Pijn rond je ogen
  • 's Nachts wakker worden om te poepen

Hoe voorkom ik stinkende ontlasting?

Als je stinkende poep geen verband lijkt te houden met iets ernstigs en je geen andere ernstige symptomen hebt, zijn er een paar dingen die je kunt doen.

  • Kijk eens goed naar je voeding. Als je de laatste tijd veel knoflook of uien hebt gegeten, kan dat zeker de boosdoener zijn. Maar soms kan het wat moeilijker zijn om achter de geurende oorzaak te komen. Vaak kan het bijhouden van een voedingsdagboek je helpen. Hou hierbij producten met gluten of zuivel goed in de gaten.
  • Probeer ook wat voedsel te elimineren. Je kunt proberen bepaalde voedingsmiddelen, zoals vlees, eieren, broccoli, bloemkool en asperges, te vermijden. Deze zijn berucht omdat ze stinkende poep veroorzaken.
  • Drink meer water. Soms kan meer hydrateren helpen om de stinkgeur weg te spoelen.

Het komt erop neer: stinkende kak is meestal onschadelijk, vooral als je geen last hebt van andere symptomen. Mocht het niet weggaan en merk je andere symptomen op, neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts.

Van:

Women's Health US

Waarom stinkt mijn poep zo erg? 9 oorzaken van stinkende ontlasting (2024)

References

Top Articles
Viking Pizza Menu East Bridgewater
Tokyo Spa Memphis Reviews
Truist Bank Near Here
Coverage of the introduction of the Water (Special Measures) Bill
Affidea ExpressCare - Affidea Ireland
5 Bijwerkingen van zwemmen in een zwembad met te veel chloor - Bereik uw gezondheidsdoelen met praktische hulpmiddelen voor eten en fitness, deskundige bronnen en een betrokken gemeenschap.
7.2: Introduction to the Endocrine System
The Best Classes in WoW War Within - Best Class in 11.0.2 | Dving Guides
How to Type German letters ä, ö, ü and the ß on your Keyboard
More Apt To Complain Crossword
Doby's Funeral Home Obituaries
Tv Schedule Today No Cable
Caroline Cps.powerschool.com
Mission Impossible 7 Showtimes Near Regal Bridgeport Village
General Info for Parents
Walmart End Table Lamps
Puretalkusa.com/Amac
Xomissmandi
No Hard Feelings - Stream: Jetzt Film online anschauen
Energy Healing Conference Utah
Crawlers List Chicago
Vegas7Games.com
The Ultimate Guide to Extras Casting: Everything You Need to Know - MyCastingFile
Filthy Rich Boys (Rich Boys Of Burberry Prep #1) - C.M. Stunich [PDF] | Online Book Share
Horn Rank
Paris Immobilier - craigslist
Royalfh Obituaries Home
Yale College Confidential 2027
Wolfwalkers 123Movies
Downloahub
Wcostream Attack On Titan
How to Draw a Bubble Letter M in 5 Easy Steps
404-459-1280
Exploring The Whimsical World Of JellybeansBrains Only
The 38 Best Restaurants in Montreal
Admissions - New York Conservatory for Dramatic Arts
Plead Irksomely Crossword
Oriellys Tooele
Nsav Investorshub
Wrigley Rooftops Promo Code
Verizon Outage Cuyahoga Falls Ohio
Achieving and Maintaining 10% Body Fat
Swsnj Warehousing Inc
877-552-2666
House For Sale On Trulia
Shannon Sharpe Pointing Gif
Samantha Lyne Wikipedia
Metra Union Pacific West Schedule
8663831604
Craigslist Yard Sales In Murrells Inlet
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 5685

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.