Witte Huis: "Israël stemt in met korte humanitaire pauzes in noorden van Gaza", Israël nuanceert (2024)

Dossier Israëlisch-Palestijns conflict

Witte Huis: "Israël stemt in met korte humanitaire pauzes in noorden van Gaza", Israël nuanceert (1)

Israëlische soldaten die deelnemen aan het grondoffensief. Copyright 2023 The Associated Press All rights reserved

Volgens het Witte Huis zou Israël akkoord gaan om pauzes van vier uren in te lassen in het noorden van Gaza, om burgers de kans te geven om te vluchten. Dat gebeurt op het moment dat het IDF beweert Gaza-stad te hebben omsingeld. Volgens The Times of Israel nuanceert het kantoor van premier Netanyahu dat bericht. Daar zeggen ze dat Israël al veilige corridors inricht, maar geen pauzes wil. Volg hier de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Sandra Cardoen, Maarten Bockstaele

Wat heeft dit conflict doen oplaaien?Zaterdagochtend 7 oktober voerde de extremistische Palestijnse organisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël, waarbij Hamasstrijders burgers vermoordden en ontvoerden. Als reactie verklaarde Israël Hamas de oorlog.

Achtergrond:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Het Witte Huis heeft aangekondigd dat Israël dagelijks humanitaire pauzes zal inlassen om Palestijnse burgers veilig van het noorden naar het zuiden te laten trekken. Dat vroegen de Amerikanen al langer, terwijl andere landen een staakt-het-vuren eisen. Wat is een humanitaire pauze? En wat is het verschil met een staakt-het-vuren?

Lees het in onderstaand artikel:

Midden-Oosten Israël stemt in met humanitaire pauzes: wat houdt dat in? En wat is het verschil met een staakt-het-vuren? Al meer dan een miljoen Palestijnen zijn op de vlucht binnen de Gazastrook. Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Niet acht, maar veertien doden na Israëlische raid op Westelijke Jordaanoever

Veertien Palestijnen zijn gedood bij een militaire operatie van het Israëlische leger in Jenin, in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid laten weten. Eerder werden er acht doden gemeld.

Er raakten ook meer dan twintig mensen gewond. Volgens berichten in Palestijnse media beëindigde het leger de operatie, die in de ochtend was begonnen, tegen de avond. Het Israëlische leger zei een droneaanval te hebben uitgevoerd op het vluchtelingenkamp van Jenin. De mensen daar zouden op soldaten hebben geschoten en met explosieven hebben gegooid.

Het Israëlische leger meldde zelf tien doden en arresteerde twintig verdachten, onder wie vermoedelijke leden van de extremistische organisatie Islamitische Jihad. De militairen ontdekten ook wapens. Volgens de Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan geraakte een van hun medewerkers gewond tijdens de raid.

Twee Joodse scholen beschoten in Canada, premier Trudeau veroordeelt het geweld

In de Canadese stad Montreal zijn twee Joodse scholen beschoten met een vuurwapen. Volgens lokale media maakten beide scholen melding bij de politie van kogelgaten in de deuren van de school. De dag ervoor kwam het nog tot een confrontatie tussen verschillende studenten van de Concordia-universiteit in Montreal. Het gaat over een confrontatie tussen pro-Israëlische en pro-Palestijnse studenten. Bij beide incidenten vielen geen gewonden.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft de incidenten in Montreal veroordeeld. "Ik begrijp dat mensen diep verontrust zijn door de gebeurtenissen", reageerde de premier tegen de pers. "Toch zijn geweld, haat, antisemitisme en islamofobie - net zoals het incident op de Concordia-universiteit - volledig onacceptabel."

Witte Huis: "Israël stemt in met korte humanitaire pauzes in noorden van Gaza", Israël nuanceert (4)

De Canadese premier Justin Trudeau (midden). Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Bijna helft van Democraten niet akkoord met Bidens aanpak van oorlog in Israël, blijkt uit peiling

In de Verenigde Staten is bijna de helft van de Democraten ontevreden over de manier waarop president Joe Biden de oorlog tussen Israël en Hamas aanpakt. Dat blijkt uit een nieuwe peiling vanThe Associated Press en het NORC Center for Public Affairs Research. Volgens de peiling vindt 50 procent van de Democraten wel akkoord zijn moet hoe Biden het conflict aanpakt, terwijl 46 procent ontevreden is met de strategie van de president.

Witte Huis: "Israël stemt in met korte humanitaire pauzes in noorden van Gaza", Israël nuanceert (5)

De Amerikaanse president Joe Biden. Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Schotse politie pakt vijf pro-Palestijnse betogers op die op gebouw parlement klommen

De Schotse politie heeft vijf mensen gearresteerd na een pro-Palestijns protest op het dak van het parlement in Edinburgh.

De betogers waren op het dak geklommen van het gebouw en hadden een Palestijnse vlag en een spandoek met de tekst "Stop arming Israel" boven de hoofdingang van het gebouw gehangen.

Ze vertelden verslaggevers dat ze demonstreerden tegen de "genocide" op de Palestijnen.Na enkele uren kwamen ze van het dak af en werden ze gearresteerd.De liberale Schotse regering roept al enige tijd op tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook.

Humanitaire conferentie in Parijs: "Al meer dan 1 miljard euro toegezegd voor hulp aan Gaza"

De landen die donderdag in Parijs deelgenomen hebben aan de humanitaire conferentie over de Gazastrook, kondigden nieuwe hulptoezeggingen aan voor meer dan een miljard euro. Dat heeft het Elysée, de residentie van de Franse president, bekendgemaakt.

"De cijfers van de toezeggingen die tijdens de conferentie zijn gedaan, worden nog gecontroleerd, maar het is zeker dat de grens van één miljard euro zal worden overschreden", aldus het Elysée.

Een groot deel van de hulp zal worden gebruikt om te voldoen aan de behoeften van de Verenigde Naties om de bevolking van Gaza en de Westelijke Jordaanoever te helpen, geschat op 1,2 miljard dollar tot eind 2023.

BEKIJK - "Het kussen van een baby is bedekt met bloed, hij werd vermoord terwijl hij op zijn bed zat":

Witte Huis: "Israël stemt in met korte humanitaire pauzes in noorden van Gaza", Israël nuanceert (6)

Videospeler inladen...

Israëlisch leger zegt dat het "kans om gijzelaars vrij te krijgen niet zal laten liggen"

In een persconferentie heeft het Israëlisch leger aangegeven dat het de video's met Israëlische gijzelaars als "psychologische oorlogsvoering" beschouwt. Toch voegt het leger toe dat het "een kans om de gijzelaars vrij te krijgen niet zal laten liggen".

Die uitspraak komt na verschillende berichten dat hooggeplaatste politici en diplomaten in Qatar aan een deal werken om enkele gijzelaars vrij te krijgen in ruil voor een gevechtspauze van ongeveer drie dagen in de Gazastrook. Daarbij zou de baas van de Amerikaanse CIA een ontmoeting hebben gehad met het hoofd van Mossad, het Israëlische Instituut voor Informatie-Inwinning. Er zou echter nog geen deal afgerond zijn. Israël gaf al meermaals aan dat het geen pauze zal inlassen zolang Hamas de meer dan 240 gijzelaars niet vrijlaat.

Islamitische Jihad publiceert video met twee gijzelaars

In de Gazastrook heeft de extremistische groep Islamitische Jihad een video gepubliceerd met twee gijzelaars. Het gaat over een bejaarde vrouw en een kind. In de video richten de twee zich voornamelijk tot Israëlisch premier Benjamin Netanyahu. Ze zeggen dat hij zijn best niet doet om hen vrij te krijgen, dat de bommen op de Gazastrook hun leven bedreigen en dat ook zij lijden onder het tekort aan voedsel en drinken. Het is waarschijnlijk dat de boodschap hen is opgelegd.

Israël liet al weten dat het de bombardementen op Gaza niet zal stopzetten zolang de meer dan 240 gijzelaars niet worden vrijgelaten. In Qatar zouden wel onderhandelingen voor een deal aan de gang zijn. Daarbij zou Hamas een tiental mensen vrijlaten in ruil voor een pauze in de gevechten van zo'n drie dagen.

Federale regering verdeeld over oorlog tussen Israël en Hamas

Premier Alexander De Croo wil nagaan of bepaalde Israëliërs de toegang kan worden ontzegd tot ons land of de Europese Unie, zoals de minister die opriep kernwapens in te zetten tegen Gaza. Dat heeft de premier verklaard in de Kamer. Hij verdedigde de "concrete maatregelen die effect hebben", maar dat kon de verdeeldheid binnen de meerderheid niet verbergen.

"Ons land kiest wél kant", richtte de eerste minister zich tot Peter Mertens (PVDA). "Ons land kiest voor het einde van het geweld, voor mensen rond de tafel brengen en voor perspectief bieden via een tweestatenoplossing." Hij benadrukte daarbij dat België één van de acht landen was die binnen de Verenigde Naties voor de resolutie hebben gestemd waarin voor een humanitair staakt-het-vuren werd gepleit.

De premier gaf een overzicht van maatregelen die het kernkabinet besliste. Daarbij hoort ook de strijd tegen de straffeloosheid. Hij haalde het voorbeeld aan van extremisten op de Westelijke Jordaanoever, waarvoor hij wil kijken of de toegang tot de EU of België kan worden ontzegd.

Waar de regering het niet over eens raakte, was een invoerverbod van Israëlische producten uit de bezette Palestijnse gebieden. CD&V-Kamerlid Els Van Hoof herhaalde dat pleidooi, waar ook andere partijen achter stonden. Ook Ecolo drong aan op sancties tegen Israël en de PS pleitte voor een "echt staakt-het-vuren".

De MR is dan weer duidelijk een andere mening toegedaan. Michel De Maegd richtte zijn pijlen op uitspraken van Zakia Khattabi (PS) en Fouad Ahidar (Vooruit). Hij trok zelfs een parallel met Jean-Marie Le Pen, de oprichter van het Front National in Frankrijk, die de Holocaust ooit een detail in de geschiedenis noemde.

Witte Huis: "Israël stemt in met korte humanitaire pauzes in noorden van Gaza", Israël nuanceert (7)

Premier Alexander De Croo in de Kamer.

VS-correspondent Björn Soenens: "Netanyahu staat enorm onder druk van de Amerikanen om iets te doen"

In "De wereld vandaag" op Radio 1 reageert correspondent Björn Soenens vanuit de Verenigde Staten op de berichten van dagelijkse humanitaire pauzes van vier uren. "Het Witte Huis heeft gesproken over een akkoord rond humanitaire pauzes om burgers toe te laten op de vlucht te slaan. De pauzes zouden drie uren op voorhand worden aangekondigd en zeggen erbij dat een tweede route wordt geopend. Tot nog toe was alleen de grote snelweg bereikbaar, nu zou ook een kustweg worden geopend voor veilige doorgang."

"Amerika heeft het dan wel over een akkoord, maar Israël beweert dat al langer uit te voeren. Netanyahu had eigenlijk maandag al aangegeven dat hij van plan was om humanitaire pauzes in te lassen, omdat hij enorm onder druk staat van de Amerikanen om iets te doen."

Volgens Soenens is dit het gevolg van Amerikaans gelobby, dat al weken bezig is. "Biden heeft ook al een langere pauze gevraagd aan de Israëli's. Niet voor vier uren, maar voor drie dagen. Zo wil hij efficiënter onderhandelen met Hamas, met het oog op de gijzelaars in de Gazastrook." Volgens de Amerikanen maken de bombardementen het niet makkelijker om te onderhandelen. "Bij zijn opmerkingen aan de pers gaf Biden ook toe dat het veel langer duurde dan hij gehoopt had om afspraken te maken met Netanyahu."

Israël geeft zelf wel aan dat de korte humanitaire pauzes werken om mensen te laten ontkomen. "Gisteren zouden nog zo'n 50.000 mensen van het noorden naar het zuiden zijn getrokken." Daarnaast is het ook mogelijk om in die tijd hulp binnen te krijgen. "Blinken zou gezegd hebben dat noodhulp noodzakelijk is om de kansen op vrede niet volledig te verkwanselen. De Amerikanen zeggen namelijk dat als Israël de humanitaire toestand niet verbetert, de kans op meer terrorisme alleen maar toeneemt."

De Amerikanen hebben ook benadrukt dat er geen vraag is naar een staakt-het-vuren. De Amerikanen hebben na de aanval van Hamas meteen aangegeven dat Israël het recht heeft om zichzelf en haar burgers te verdedigen, binnen de grenzen van het oorlogsrecht. "Het is wel zo dat de Amerikanen door de dagelijkse humanitaire tragedie meer druk hebben gezet op de Israëli's", benadrukt Soenens. "Na de aanval was het sentiment bij de bevolking volledig pro-Israël, maar door het terugslaan en de proportionaliteit worden steeds meer vragen gesteld bij de militaire reactie van Israël."

Times of Israel: "Kantoor van Netanyahu nuanceert akkoord voor korte pauzes"

Eerder maakte het Witte Huis bekend dat Israël akkoord gaat om korte pauzes van vier uren in te voeren in noord-Gaza. The Times of Israel nuanceert dat bericht echter.

In de krant staat het volgende te lezen: "Het kantoor van premier Benjamin Netanyahu verwerpt berichten over een verklaring van het Witte Huis waarin staat dat Israël heeft ingestemd met een dagelijkse humanitaire pauze van vier uur in het noorden van Gaza vanaf vandaag."

Het kantoor bevestigt dat Israël nu al veilige corridors voorziet voor burgers, maar zegt ook dat de gevechten doorgaan zolang de gijzelaars niet worden vrijgelaten door Hamas. Het geeft niet aan of het ook de volgende dagen corridors voorziet.

Grensovergang tussen Egypte en Gazastrook na een dag opnieuw geopend voor mensen met buitenlands paspoort en gewonden

De grensovergang met Rafah die de Gazastrook met Egypte verbindt, is heropend om de evacuatie mogelijk te maken van buitenlanders, mensen met een dubbele nationaliteit en gewonden die gestrand zijn in het Palestijnse gebied dat sinds de aanval van Hamas op 7 oktober door Israël wordt bestookt. Dat meldt persagentschap Belga op basis van een Palestijnse functionaris.

"De grensovergang bij Rafah is heropend om gewonden en houders van buitenlandse paspoorten over te brengen en hulpvrachtwagens toe te laten", zei een ambtenaar van het bestuur van de grensovergangen van de Hamas-regering, de islamistische beweging die de Gazastrook controleert.

De evacuaties, die op 1 november van start gingen, werden woensdag voor de tweede keer opgeschort omdat Israël weigerde de lijst van gewonden die Hamas naar Egypte stuurde, goed te keuren. De terminal was al om dezelfde reden gesloten op 3 en 4 november.

Sinds 1 november zijn enkele honderden mensen geëvacueerd via Rafah, zo blijkt uit cijfers van de verschillende landen die hun landgenoten uit de Gazastrook hebben gehaald.

Witte Huis: "Israël stemt in met korte humanitaire pauzes in noorden van Gaza", Israël nuanceert (8)

Palestijnen steken de grens tussen Egypte en de Gazastrook over.

Israël kondigt pauzes aan van vier uren in noord-Gaza

Volgens het Witte Huis zou Israël akkoord gaan om pauzes van vier uren zal in te lassen in het noorden van de Gazastrook. Daar vinden momenteel hevige gevechten plaatsen tussen troepen van het Israëlische leger en Hamas. De pauzes zouden dagelijks plaatsvinden, drie uur op voorhand worden aangekondigd en dienen om burgers de kans te geven het noorden te verlaten. Het Witte Huis noemt het een "stap in de goede richting".

Witte Huis: "Israël stemt in met korte humanitaire pauzes in noorden van Gaza", Israël nuanceert (9)

In Gaza zijn al meer dan een miljoen mensen op de vlucht geslagen. Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Nederlandse premier Rutte nodigt Palestijnse president Abbas uit voor bezoek aan Nederland

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas uitgenodigd voor een bezoek aan Nederland. Dat laat de eerste minister zelf weten in een bericht op socialemediakanaal X. Rutte wil de situatie tussen Israël en de Palestijnen bespreken en kijken voor een langdurige oplossing voor het conflict. Daarvoor streeft Nederland naar een tweestatenoplossing, zegt Rutte. Op hetzelfde moment kondigt Egypte aan dat de politieke leider van Hamas Ismail Haniyeh in Egypte is aangekomen om de situatie in de Gazastrook te bespreken.

In de podcast "Genoeg gezeverd" van Vooruit pleiten ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez en voorzitter Connor Rousseau voor een Palestijnse staat. Ze verwijzen daarvoor naar het Belgisch regeerakkoord van 30 september 2020. Daarin staat het volgende te lezen: "De regering zal werkenwerken aan een lijst van effectieve en proportionele tegenmaatregelen ingeval van een Israëlische annexatie van Palestijns gebied en aan de mogelijke en tijdige erkenning van de Palestijnse staat."

Pro-Palestijnse protesten in Verenigd Koninkrijk leiden tot kritiek vanuit politieke hoek

In het Verenigd Koninkrijk zorgen de pro-Palestijnse betogingen die plaatsvinden voor heel wat kritiek vanuit de regering. Onder meer de Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman hekelde dat "rechtse en nationalistische betogers die zich agressief gedragen terecht stevig worden aangepakt, maar pro-Palestijnse meutes die bijna identiek gedrag vertonen met rust worden gelaten". Dat schreef de minister in een opiniestuk van de Britse krant The Times. Daarnaast hebben politieagenten volgens haar "favorietjes" wanneer het op betogers aankomt.

Ook de premier Rishi Sunak reageerde al kritisch op het optreden van de Britse politie tijdens de betogingen. Hij noemde de pro-Palestijnse protesten "respectloos". Aankomende zaterdag, op Wapenstilstand, zou opnieuw een betoging plaatsvinden, ook al wilde de regering dat niet. De politie gaf echter aan dat het de betoging juridisch niet kan verbieden. Sunak gaf al aan dat hij het hoofd van de Londense politie daarvoor verantwoordelijk zal houden.

Oppositiepartij Labour kan alleszins de opmerkingen van de regering niet appreciëren. De partij noemde de uitspraken van minister Braverman "een "zeer onverantwoorde en gevaarlijke poging om het respect voor de politie te ondermijnen op een gevoelig moment".

Witte Huis: "Israël stemt in met korte humanitaire pauzes in noorden van Gaza", Israël nuanceert (10)

Archiefbeeld van Brits minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman (rechts) naast premier Rishi Sunak.

Israëlische politie onderzoekt grote ontploffing in zuidelijke havenstad Eilat

In de Israëlische stad Eilat, aan de Rode Zee, heeft een grote explosie plaatsgevonden aan een school. De Israëlische politie onderzoekt de ontploffing als een "mogelijk veiligheidsrisico" en vraagt burgers uit de buurt van de school te blijven. Het is nog niet duidelijk wat de explosie heeft veroorzaakt.

Het is mogelijk dat de oorzaak bij een raket van de Jemenitische Houthi's ligt. De voorbije weken hebben de Houthi's verschillende raketten en drones afgevuurd richting Israël, met onder meer Eilat als doel. Toen konden de raketten echter tijdig uit de lucht worden gehaald. Israël positioneerde ook al enkele raketschepen van de marine om Jemenitische aanvallen op tijd te onderscheppen.

Meest gelezen

  1. Consument Al bijna 800 meldingen over handelaars die cash ofelektronisch betalen weigeren: "Op de menukaart stond 'cash is fre... za 10 aug 06:00
  2. Brugge Zeven mensen raken gewond nadat zware tak neerkomt op publiek tijdens Benenwerk in Brugge Update za 10 aug 23:44
  3. Olympische Spelen Opvallende moves van Australische olympische breakdancer gaan viraal: "Ik doe mijn ding, dat is kunst" za 10 aug 12:28
  4. Oorlog Rusland-Oekraïne 76.000 mensen geëvacueerd in grensregio Koersk, volgens Rusland vormen gevechten "directe bedreiging" voor kerncentrale Update za 10 aug 22:44
  5. Bornem 1.800 deelnemers geven op tijdens Dodentocht in Bornem, finish 45 minuten later dan gepland gesloten Update za 10 aug 23:12
  6. Verenigd Koninkrijk Tienduizenden mensen komen in Engeland en Noord-Ierland op straat tegen extreemrechts geweld za 10 aug 20:27
  7. Kleine-Brogel Nederlandse stad Weert wil overleg met Belgische Defensie over komst van F-35 in Kleine-Brogel: "Want we zitten met m... vr 09 aug 12:45
  8. Expo Voor de 6e keer siert een dier van Banksy een buitenwijk in Londen: "Ze zijn er om mensen op te vrolijken" Update za 10 aug 16:10
  9. Brasschaat Vrouw (71) sterft na aanrijding op oversteekplaats in Brasschaat za 10 aug 19:18
Witte Huis: "Israël stemt in met korte humanitaire pauzes in noorden van Gaza", Israël nuanceert (2024)

References

Top Articles
Infographic: How Popular Is Reddit Around the World?
Reddit User Age, Gender, & Demographics (2024)
San Angelo, Texas: eine Oase für Kunstliebhaber
Odawa Hypixel
Wild Smile Stapleton
Call of Duty: NEXT Event Intel, How to Watch, and Tune In Rewards
Milk And Mocha GIFs | GIFDB.com
Missing 2023 Showtimes Near Lucas Cinemas Albertville
Craigslist Estate Sales Tucson
Clairememory Scam
Gt Transfer Equivalency
Winterset Rants And Raves
About Us | TQL Careers
7440 Dean Martin Dr Suite 204 Directions
Tcu Jaggaer
1-833-955-4522
Hanger Clinic/Billpay
Decosmo Industrial Auctions
zom 100 mangadex - WebNovel
Southwest Flight 238
Bento - A link in bio, but rich and beautiful.
4Oxfun
Free T33N Leaks
Farm Equipment Innovations
John Deere 44 Snowblower Parts Manual
Our Leadership
Bursar.okstate.edu
Ripsi Terzian Instagram
Composite Function Calculator + Online Solver With Free Steps
Reli Stocktwits
Goodwill Thrift Store & Donation Center Marietta Photos
Truckers Report Forums
Movies123.Pick
Waffle House Gift Card Cvs
Raising Canes Franchise Cost
Taylor University Baseball Roster
Shuaiby Kill Twitter
9 oplossingen voor het laptoptouchpad dat niet werkt in Windows - TWCB (NL)
Suffix With Pent Crossword Clue
Letter of Credit: What It Is, Examples, and How One Is Used
Clausen's Car Wash
Academic Notice and Subject to Dismissal
Sara Carter Fox News Photos
N33.Ultipro
Nurses May Be Entitled to Overtime Despite Yearly Salary
Abigail Cordova Murder
Doelpuntenteller Robert Mühren eindigt op 38: "Afsluiten in stijl toch?"
Westport gun shops close after confusion over governor's 'essential' business list
Maurices Thanks Crossword Clue
Suzanne Olsen Swift River
Craigs List Sarasota
La Fitness Oxford Valley Class Schedule
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 5681

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.